.:: Theognosia ::.

head

Σημερινοί αγώνες για τη μη μετατροπή σε διαθρησκειακούς ορθόδοξων ναών - περίπτωση της Αυτοκρατορικής Παλαιάς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης των Αγίων Ασωμάτων (Ροτόντα)

ΡΟΤΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Ο ΕΞΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 8ο ΑΙΩΝΑ : ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ Ή ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ;
1η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟ, ΜΕ ΘΕΜΑ "ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ"
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΕΥ ΖΗΝ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ TV ΔΙΟΝ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ, ΕΞΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (ΣΉΜΕΡΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΡΟΤΟΝΤΑ) (LINK »)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ, ΕΞΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΡΟΤΟΝΤΑ) (LINK »)

Εκπομπή: Γράμματα-Σπουδάματα - Ο Ορθόδοξος Ναός Άγιος Γεώργιος-Ροτόντα (4Ε) (Δημοσιογράφος: Δημήτρης Νατσιός - Προσκεκλημένος: Κυριάκος Κυριαζόπουλος) (YouTube Video) »

ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΚΕΝΤΡΟΝ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ» - Νέα φοβερή βεβήλωση του Ιερού Ναού των Ασωμάτων - Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) - (14/04/2017) (PDF) »

 

Σημερινοί αγώνες για τη μη μετατροπή σε διαθρησκειακούς ορθόδοξων ναών (ιδίως ιστορικών διατηρητέων που είχαν στο παρελθόν μετατραπεί βιαίως από τους οθωμανούς κατακτητές σε μουσουλμανικά τεμένη, με υποκινήσεις κατ' αρχάς μουσουλμάνων νόμιμων ή παράνομων μεταναστών από πολιτικούς ή από "κινήσεις πολιτών" με "πολιτιστικά" προσωπεία ή από μη κυβερνητικές οργανώσεις Ελλήνων ή ξένων υπηκόων να αξιώσουν αυτοί οι μουσουλμάνοι ίση μεταχείριση στη θρησκευτική χρήση αυτών των ορθόδοξων ναών με τους ορθοδόξους) - περίπτωση της Αυτοκρατορικής Παλαιάς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης των Αγίων Ασωμάτων (Ροτόντα)

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ – ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ, ΕΞΑΡΧΙΚΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΌΣ (ΡΟΤΟΝΤΑ)

Σύντομη θεώρηση του Ιστορικού

Η λεγόμενη Ροτόντα, για περίπου 100 χρόνια, ενδεχομένως λειτούργησε ως ειδωλολατρικός ναός. Για περισσότερα από 1250 χρόνια λειτούργησε ως Χριστιανικός ναός. Για 322 χρόνια λειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος, κατόπιν της βίαιης μετατροπής του σε τούτο από τους Οθωμανούς δυνάστες. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Οθωμανική κυριαρχία και μέχρι τον σεισμό του 1978 λειτούργησε διαρκώς ως Ορθόδοξος ναός, παρά τις κατά καιρούς αυθαίρετες παρενοχλήσεις της λειτουργικής του χρήσης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από την περάτωση των εργασιών στατικής στερέωσής του το 1994 και μέχρι σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία παρακωλύει αυθαίρετα τη διαρκή Ορθόδοξη λειτουργική χρήση του εν λόγω Ναού.

Ι.Α.1. Ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ιερός Ναός της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων από την κατίσχυση και νίκη του Χριστιανισμού επί του Σατανισμού της Ειδωλολατρείας μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Οθωμανική κυριαρχία (1912)

Η λεγόμενη Ροτόντα Θεσσαλονίκης είναι ο Ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός, Εξαρχικός, Μητροπολιτικός και Μέγας Καθολικός Ιερός Ναός Θεσσαλονίκης προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων της Αρχιεπισκοπής και Εξαρχίας Θεσσαλονίκης (κοινώς γνωστός στην εποχή μας ως Ροτόντα Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης της ιστορικής μνήμης από το κοινό), ο οποίος είναι ο σπουδαιότερος Ιερός Ναός – Μνημείο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι σημαντικότερος και από τον Λευκό Πύργο (ως κοσμικό μνημείο της Θεσσαλονίκης), και από τον Ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου (ως θρησκευτικό μνημείο της ίδιας Πόλης) και ο οποίος αποτελεί το ύψιστο Σύμβολο της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδος και των Βαλκανίων (ή του ιστορικού Ανατολικού Ιλλυρικού) της κατίσχυσης και νίκης της Στρατευομένης ή Επίγειας Εκκλησίας του Χριστού επί της Ειδωλολατρείας, η οποία από τους Πατέρες της Εκκλησίας ταυτίζεται με τον Σατανισμό.

Συγκεκριμένα, η λεγόμενη Ροτόντα Θεσσαλονίκης κτίστηκε από το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Γαλέριο (αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.) ως μέρος του ανακτορικού συγκροτήματος. Κατά τις επικρατέστερες απόψεις των ερευνητών, προοριζόταν είτε για μαυσωλείο είτε για ειδωλολατρικό ναό είτε για χώρο υποδοχής.

Μετά το θρίαμβο της Εκκλησίας επί της Ειδωλολατρείας, ο Αυτοκράτορας Μέγας Θεοδόσιος μεταβίβασε κατά κυριότητα τη λεγόμενη Ροτόντα Θεσσαλονίκης, με τις απαραίτητες και καθοριστικές μετατροπές για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πιστών, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θεσσαλονίκης στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Τα περίφημα ψηφιδωτά αυτής της εποχής παριστάνουν Αγίους, Μάρτυρες, Αγγέλους, καθώς και τον Χριστό σε δόξα. Τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά δεν αποτελούν απλά και μόνο διακοσμητικά στοιχεία ενός τυχαίου κτίσματος, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λατρευτική διάσταση του αρχαιότερου μεγάλου Χριστιανικού Ναού της Θεσσαλονίκης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θεσσαλονίκης - η οποία αποτελούσε το Αποστολικό Βικαριάτο (ή την Εξαρχία του Πάπα) στο Ανατολικό Ιλλυρικό (δηλ. ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ασκούσε εξαρχική ή υπερμητροπολιτική δικαιοδοσία, δηλ. είχε υπό τη δικαιοδοσία του - μετά την απόκτησή του από τον Αυτοκράτορα Μ. Θεοδόσιο και την εκκλησιαστική τελετή των εγκαινίων του προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, το πιθανότερο, τον Άγιο Αχόλιο ή Ασχόλιο (που ήταν επιφανές μέλος της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη το 381), τον χρησιμοποίησε αδιάκοπα ως Εξαρχικό και Μητροπολιτικό Ναό της μέχρι τη Λατινοκρατία (1204).

Σημειωτέον ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θεσσαλονίκης αποτελούσε το Αποστολικό Βικαριάτο (ή Αρχιεπισκοπή – Εξαρχία υπαγόμενη στον Πάπα) στο Ανατολικό Ιλλυρικό, μέχρι την εποχή του Αυτοκράτορα Λέοντα του Σοφού, ο οποίος υπήγαγε με πολιτική απόφαση το Ανατολικό Ιλλυρικό υπό το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τούτο σημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ασκούσε εξαρχική ή υπερμητροπολιτική δικαιοδοσία (ή διοίκηση), δηλ. είχε υπό τη δικαιοδοσία του δώδεκα (12) μητροπολιτικές περιφέρειες (επαρχίες ή υποδιοικήσεις), καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από ένα σύνολο επισκοπών. Οι επίσκοποι κάθε μητροπολιτικής περιφέρειας συνέρχονταν στην αντίστοιχη επαρχιακή σύνοδο στην έδρα και υπό την προεδρία του αντίστοιχου μητροπολίτη. Όλοι οι μητροπολίτες, δώδεκα (12) τον αριθμό, συνέρχονταν στην Εξαρχική Σύνοδο της Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου και Εξάρχου Θεσσαλονίκης. Ο Αρχιεπίσκοπος και Έξαρχος Θεσσαλονίκης είχε το κανονικό δικαίωμα της κυρώσεως της εκλογής (αλλιώς, την κανονική χειροτονία) αυτών των δώδεκα (12) μητροπολιτών. Δηλαδή η Αρχιεπισκοπή και Εξαρχία της Θεσσαλονίκης ήταν το εκκλησιαστικό διοικητικό κέντρο της Εκκλησίας του Ανατολικού Ιλλυρικού, η οποία εθιμικά ανήκε στη Δυτική Εκκλησία (παρά τη συνένωση το 379 του Ανατολικού Ιλλυρικού, από πολιτική άποψη, με το ανατολικό τμήμα του Ρωμαϊκού Κράτους) μέχρι την υπαγωγή της στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με πολιτική απόφαση του Αυτοκράτορα Λέοντα του Σοφού. Ειδικότερα: οι δώδεκα (12) Μητροπόλεις με τις αντίστοιχες Επισκοπές τους που υπάγονταν στην Αρχιεπισκοπή και Εξαρχία της Θεσσαλονίκης, η οποία περιλάμβανε σχεδόν όλες τις σημερινές Χώρες της Ελλάδος, της Αλβανίας, της Σερβίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) είναι οι ακόλουθες:

 1. Μακεδονία Πρώτη. Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με τις Επισκοπές:
  1. Φιλίππων
  2. Βερροίας
  3. Δίου
  4. Δοβήρου
  5. Σερρών
  6. Παρθικοπόλεως
  7. Κασσανδρείας
  8. Ηρακλείας
  9. Λυγκιστίδος
  10. Ηρακλείας Σιντικής ή Στρυμνού
  11. Αμφιπόλεως
  12. Πέλλης
  13. Εδέσσης
  14. Θάσου
  15. Λήμνου
  16. Θεωρίνης (Θεωρίου)
 2. Μακεδονία Δευτέρα. Μητρόπολη Στόβων (επί της συμβολής του ποταμού Εριγώνα προς τον Αξιό) με τις Επισκοπές:
  1. Βαργάλων
  2. Ζαπάρων
 3. Θεσσαλία. Μητρόπολη Λαρίσης με τις Επισκοπές:
  1. Δημητριάδος
  2. Γόμφων
  3. Εχιναίου
  4. Φαρσάλου
  5. Λαμίας
  6. Τρίκκης
  7. Μητροπόλεως
  8. Υπάτων (Υπάτης)
  9. Θηβών
  10. Φθιώτιδος
  11. Καισαρείας
  12. Σκιάθου
  13. Σκοπέλου
 4. Αχαϊα. Μητρόπολη Κορίνθου με τις Επισκοπές:
  1. Αθηνών
  2. Μεγάρων
  3. Μαραθώνος
  4. Θηβών
  5. Τανάγρας
  6. Θεσπών
  7. Κορωνείας
  8. Οπούντος
  9. Σκαρφείας
  10. Ελατείας
  11. Ναυπάκτου
  12. Παλαιών Πατρών
  13. Ήλιδος
  14. Μεγαλοπόλεως
  15. Τεγέας
  16. Μεσσήνης
  17. Κυπαρισσίας
  18. Λακεδαίμονος
  19. Ασωπού
  20. Μονεμβασίας
  21. Άργους
  22. Τροιζήνης
  23. Σικυώνος
  24. Χαλκίδος
  25. Καρύστου
  26. Πορθμού
  27. Ωρεού
  28. Σκύρου
  29. Αιγίνης
  30. Ζακύνθου
  31. Κεφαλληνίας
 5. Κρήτη. Μητρόπολη Γορτύνης με τις Επισκοπές:
  1. Κνωσού
  2. Ηρακλείου
  3. Χερσονήσου
  4. Αρκαδίας
  5. Ιεραπύδνης (Ιεράπετρας)
  6. Απολλωνίας
  7. Φοινίκης
  8. Κυδωνίας
  9. Κισάμου
  10. Λάμπης
  11. Σουβρίτου
  12. Ελευθέρνας
  13. Καντανίας
 6. Παλαιά Ήπειρος. Μητρόπολη Νικοπόλεως με τις Επισκοπές:
  1. Ευροίας
  2. Δωδώνης
  3. Φωτικής
  4. Αγχιασμού (Ογχησμού)
  5. Βουθρωτού
  6. Φοινίκης
  7. Ανδριανοπόλεως
  8. Κερκύρας
 7. Νέα Ήπειρος. Μητρόπολη Δυρραχίου με τις Επισκοπές:
  1. Σκάμπας
  2. Βουλίδος
  3. Αυλώνος
  4. Αμαντίας
  5. Λυχνιδού
  6. Λίστρων
 8. Δακίας (Πραιβαλαίας). Μητρόπολη Σκόδρας με τις Επισκοπές:
  1. Διοκλείας
  2. Λίσσου
  3. Δεκατέρας
  4. Δριβάστου
 9. Δαρδανίας. Μητρόπολη Σκοπίων με την Επισκοπή Ουλπιανών
 10. Μοισίας πρώτης (άνω). Μητρόπολη Βιμινακίου με τις Επισκοπές:
  1. Σιγγιδώνος
  2. Μάργου
  3. Ορρεομάργου (Ορθεμάργου)
 11. Δακίας μέσης. Μητρόπολη Σαρδικής με τις Επισκοπές:
  1. Ναισσού
  2. Ρεμεσιανών
  3. Πανταλίας
 12. Δακίας παροχθίας. Μητρόπολη Ακύων με τις Επισκοπές:
  1. Καστραμάρτιδος
  2. Ρατιαρίας (βλ. http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?contents=ecclesia_history/contents_1934.asp&main=1934&file=4.1.4.htm)

Κατόπιν των ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό τί σημαίνει εκκλησιαστικά και λατρευτικά με την ιστορική και την πολιτιστική τους διάσταση (διότι η Εκκλησία και η λατρεία της παράγουν πολιτισμό που είναι διαφορετικός από εκείνον των άλλων θρησκειών ή των αθέων), ότι ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός, Εξαρχικός, Μητροπολιτικός και Μέγας Καθολικός Ιερός Ναός Θεσσαλονίκης προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων ήταν ο πρώτος και καθεδρικός (ή κεντρικός) της Αρχιεπισκοπής και Εξαρχίας Θεσσαλονίκης με την ανωτέρω έννοια. Δηλ. αυτός ο ιστορικός και αρχαιότερος ναός της Θεσσαλονίκης ήταν και ο πρώτος και καθεδρικός (ή κεντρικός) της Εκκλησιαστικής Διοίκησης ή Εξαρχίας του Ανατολικού Ιλλυρικού, η οποία είχε επικεφαλής της τον Αρχιεπίσκοπο και Έξαρχο Θεσσαλονίκης και η οποία περιλάμβανε σχεδόν όλες τις σημερινές Χώρες της Ελλάδος, της Αλβανίας, της Σερβίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ή σχεδόν όλα τα Βαλκάνια (http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?contents=ecclesia_history/contents_1934.asp&main=1934&file=4.1.4.htm).

Από τη Λατινοκρατία (1204) μέχρι τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος από τους Οθωμανούς κατακτητές (1525), Μητροπολιτικός Ναός της Θεσσαλονίκης έγινε ο ιστορικός και καθολικός ναός της Αγίας Σοφίας. Από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος (1525) μέχρι τη μετατροπή του, τελευταίου στη σειρά τέτοιων μετατροπών, σε επίσης μουσουλμανικό τέμενος από τους Οθωμανούς κατακτητές (Ορτατζή Εφένδη Τζαμισί, 1590), ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ιερός Ναός της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων έγινε και πάλι Μητροπολιτικός Ναός Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε και ο Μητροπολιτικός Οίκος, για μεγαλύτερη ασφάλεια από τις Οθωμανικές αρχές και όχλο.

Ακόμη και την εποχή της Τουρκοκρατίας, επί 100 χρόνια, ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ιερός Ναός της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων λειτουργεί ως Ορθόδοξος Ναός και αναφέρεται από τους ίδιους τους κατακτητές ως Εσκί Μετροπόλ (Παλαιά Μητρόπολη). Για 322 χρόνια ο Ναός χρησιμοποιείται από τους Οθωμανούς κατακτητές ως μουσουλμανικό τέμενος (βλ. Αθ. Αγγελόπουλου, Ο Άγιος Γεώργιος – Ροτόντα στην ιστορία και στη ζωή της Θεσσαλονίκης, σε: Άγιος Γεώργιος – Ροτόντα, λατρευτικός ή μνημειακός χώρος;, Ιστορική, Αρχαιολογική, Νομοκανονική και Θεολογική Προσέγγιση, Πρακτικά Επιστημονικής Ημερίδας, 21-3-1997, σελ. 28-33, Ηλ. Νικολακάκη, Η Θεσσαλονίκη και ο Άγιος Γεώργιος – Ροτόντα, σε: Άγιος Γεώργιος – Ροτόντα, λατρευτικός ή μνημειακός χώρος;, ο.π., σελ. 39-81, Βασ. Δημητριάδη, Τοπογραφία της Θεσσαλονίκης κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας 1430-1912, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Μακεδονική Βιβλιοθήκη, αριθ. 61, εκδ. Αφών Κυριακίδη ΑΕ, β΄ έκδ., Θεσσαλονίκη 2008, σελ. 295 και 298, Μαρίας Καζαμία – Τσέρνου, Μνημειακή Τοπογραφία της Χριστιανικής Θεσσαλονίκης, Οι Ναοί, 4ος – 8ος αι., εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2009, σελ. 11-97, Αθ. Παλιούρας (επιμ.), Μακεδονία, Αρχαιολογία – Πολιτισμός, τομ. Β΄, ειδική έκδοση, Ελληνική Εθνική Γραμμή & Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, Αθήνα 1997, σελ. 51-54, Χρυσάνθης Μαυροπούλου – Τσιούμη, Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, γ΄ εκδ., Θεσσαλονίκη 1992, σελ. 13-54, Ν.Κ. Μουτσόπουλου, Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογική έρευνα και αναστήλωση, του εκδ. Κυριακίδη, 2013).

Ι.Α.2. Ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ιερός Ναός της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912) μέχρι σήμερα

&Με την απελευθέρωση όμως της Θεσσαλονίκης (1912) αποδίδεται και πάλι στην Εκκλησιαστική Θεία Λατρεία, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του επί 482 χρόνια καταδυναστευόμενου χριστιανικού λαού. Όταν η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από την Οθωμανική κυριαρχία το 1912, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος εγκαινίασε, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, επειδή είχε βεβηλωθεί εξαιτίας της μετατροπής του σε μουσουλμανικό τέμενος, τον ιστορικό και αρχαιότερο Αυτοκρατορικό και Μέγα Καθολικό (ή Καθεδρικό) Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά, στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, το οποίο προσέλαβε από ένα μικρό γειτονικό ναό που τιμάται στο όνομα του ίδιου Αγίου και ο οποίος σήμερα αποτελεί μετόχι της Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους. Επειδή επαναλήφθηκε ο καθαγιασμός του από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο, γι’ αυτό παραμένει ιερός για πάντα αφιερωμένος στη θεία λατρεία, σύμφωνα με τους λατρευτικούς ιερούς κανόνες και λοιπές εκκλησιαστικές διατάξεις και σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες που είναι εκτελεστικοί δογματικών όρων, οι οποίοι λατρευτικοί και δογματικοί ιεροί κανόνες προστατεύονται αναμφισβήτητα από το αρθ. 3 του Συντάγματος και για τους οποίους θα γίνει λόγος κατωτέρω στο νομικό μέρος της παρούσας.

Ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ναός, αναφερόμενος ως «εκκλησία του Αγίου Γεωργίου», μετατράπηκε σε Μακεδονικό Μουσείο των Ρωμαϊκών Χρόνων, Κυβερνήσεως, «Εφημερίς της Προσωρινής Κυβερνήσεως», τευχ. Α΄, φυλλ. 60/29-3-1917). Με αφορμή τις ανεξέλεγκτες ανασκαφές κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διπλωματικά εύστοχα ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Εκκλησίας, προκειμένου να προστατεύσουν το χώρο από τις ληστρικού χαρακτήρα ανασκαφές ξένων αρχαιολόγων, ανακηρύσσουν το Ναό, με το ανωτέρω διάταγμα, το 1917, ως Μακεδονικό Μουσείο. Σημειωτέον ότι, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας αλληλοσεβασμού μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων και Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο έφορος αρχαιοτήτων Στρ. Πελεκίδης ζητά, με έγγραφό του προς την Ιερά Μητρόπολη, την εγκατάσταση του γραφείου της Αρχαιολογικής Εφορείας στην «οικία του ιερέως», η οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα στον περίβολο του Ιερού Ναού.

Αφού εξέλιπε πλέον η ανάγκη της προστασίας του χώρου από τις ληστρικού χαρακτήρα ανασκαφές ξένων αρχαιολόγων, δηλ. επειδή δεν συντρέχει πλέον σχετικό εθνικό συμφέρον για τη διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα του αρχαιότερου Αυτοκρατορικού και Μεγάλου Καθολικού (ή Καθεδρικού) Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης που τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, πρώην των Αγίων Ασωμάτων, και δεδομένου ότι έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν δύο (2) Μουσεία στη Θεσσαλονίκη, ένα Αρχαιολογικό και δεύτερο Βυζαντινό, δεν δικαιολογείται πλέον συνταγματικά ο νομοθετικός χαρακτηρισμός του εν λόγω ιστορικού και αρχαιότερου Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδος και των Βαλκανίων, σε μουσείο, μολονότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους (αρθ. 24 παρ. 1) η κρατική προστασία του ως πολιτιστικού μνημείου, η οποία είναι εντελώς διαφορετική από την, εκ της κοινής νομοθεσίας, χρήση του ως κρατικού μουσείου, όπως αναπτύσσουμε κατωτέρω στο νομικό μέρος της παρούσας. Πάντως, το σχέδιο της μετατροπής του Ναού του Αγίου Γεωργίου σε Μακεδονικό Μουσείο των Ρωμαϊκών Χρόνων, όπως προβλεπόταν, τελικά δεν υλοποιήθηκε (βλ. Μαρίνας Καρπόζηλου, Το πολυπολιτισμικό μνημείο που διχάζει τη Θεσσαλονίκη, http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/rotonta-to-polypolitismiko-mnhmeio-poy-dixazei-th-thessalonikh.3874769.html. Κόας Τζήμου, Η Ροτόντα «απελευθερώνεται» μετά από 40 χρόνια, http://parallaximag.gr/thessaloniki/rotonta-apeleftheronete-meta-apo-40-chronia).

Τόσο ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ναός της Θεσσαλονίκης που τιμάται πλέον στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, πρώην των Αγίων Ασωμάτων (1ος αναφερόμενος), όσο και άλλες οκτώ (8) βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, δηλ. 2) του Αγίου Δημητρίου, 3) της Αγίας Σοφίας, 4) της Θεομήτορος (Αγίας Παρασκευής), ήτοι της Αχειροποιήτου, 5) του Προφήτη Ηλία, 6) της Παναγίας Χαλκέων, 7) των Αγίων Αποστόλων, 8) της Αγίας Αικατερίνης και 9) του Αγίου Παντελεήμονος, δυνάμει του υπ’ αριθ. 60/18-4-1917 Διατάγματος της Προσωρινής Κυβερνήσεως, «Εφημερίς της Προσωρινής Κυβερνήσεως», τευχ. Α΄, φυλλ. 77/24-4-1917), κηρύχθηκαν «εθνικά κειμήλια», δηλαδή ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Στο με ημερομηνία 30-9-1918 έγγραφο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης προς το Υπουργείο των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, το οποίο έχει τον τίτλο «Πίναξ των Ιερών Ναών της Πόλεως Θεσσαλονίκης» αναφέρεται η Ενορία του Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει λάβει την επωνυμία της από τον ιστορικό και αρχαιότερο Αυτοκρατορικό και Μέγα Καθολικό (ή Καθεδρικό) Ναό της Θεσσαλονίκης που τιμάται πλέον στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, πρώην των Αγίων Ασωμάτων. Ενοριακός (κεντρικός) Ναός αναφέρεται ο Ναός του Αγίου Υπατίου, δηλ. της σημερινής Παναγίας Δεξιάς. Ως παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου αναφέρεται ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ναός της Θεσσαλονίκης που τιμάται πλέον στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, πρώην των Αγίων Ασωμάτων, με την εξής επωνυμία: Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Ορτατζή Εφένδη Τζαμισί) – οδός Αποστόλου Παύλου - Μέγας Αρχαίος Βυζαντινός Ναός μετασχηματισθείς εσχάτως εις μουσείον (Γρηγόριος Παλαμάς, 1918, σελ. 646).

Κατόπιν των ανωτέρω, προκύπτει ότι ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ναός της Θεσσαλονίκης που τιμάται πλέον στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, πρώην των Αγίων Ασωμάτων:

 1. μετατράπηκε σε Μακεδονικό Μουσείο των Ρωμαϊκών Χρόνων, χωρίς η μετατροπή αυτή να πραγματοποιηθεί ποτέ,
 2. κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο,
 3. διατήρησε τον χαρακτήρα του ως Ιερού Ναού, υπαγόμενο στο καθεστώς των παρεκκλησίων της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου, με ενοριακό ναό εκείνον του Αγίου Υπατίου (σημερινής Παναγίας Δεξιάς).

Λόγω των ανωτέρω τριών (3) ιδιοτήτων του, ο ιστορικός και αρχαιότερος Αυτοκρατορικός και Μέγας Καθολικός (ή Καθεδρικός) Ναός της Θεσσαλονίκης που τιμάται πλέον στο όνομα του Αγίου Γεωργίου, πρώην των Αγίων Ασωμάτων, αναφέρεται από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης το 1964 ως Μουσειακός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) (Γρηγόριος Παλαμάς, 1964, σελ. 148).

Από τα κατωτέρω αναφερόμενα έγγραφα του Αρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης προκύπτει σαφώς η αδιάκοπη λατρευτική χρήση του ιστορικού και αρχαιότερου Αυτοκρατορικού και Μεγάλου Καθολικού (ή Καθεδρικού) Ναού της Θεσσαλονίκης που αναφέρεται ως Ιερός Ναός (ή Εκκλησία) Αγίου Γεωργίου :

 1. Πρόκειται για έλεγχο των βιβλίων οικονομικής διαχείρισης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) των ετών 1914-1916 που τον υπογράφει στις 20-2-1917 ο ελεγκτής Μενέλαος Κομποθέκρας. Προκύπτει από το έγγραφο αυτό ότι αμέσως μετά την απελευθέρωση του 1912 ο Άγιος Γεώργιος άρχισε να λειτουργεί ως ενοριακός ναός με οργανωμένη οικονομική διαχείριση και σημαντικά έσοδα, που δείχνουν καλή ενοριακή δράση και ανταπόκριση των πιστών.
 2. Έχουμε εδώ αναφορά στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, για τον οποίο λέγεται ότι κτίστηκε μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς και ότι «μετά το 1912 υπήχθη εις ενορίαν Αγίου Γεωργίου». Άλλη σημαντική μαρτυρία για τη Ροτόντα ως ενοριακό ναό, αμέσως μετά την απελευθέρωση κατά τον ίδιο χρόνο με το προηγούμενο έγγραφο.
 3. Πρόκειται περί εγγράφου με πολύτιμες και σημαντικές μαρτυρίες για την ιστορία και την κατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Ήδη στην επικεφαλίδα του εγγράφου χαρακτηρίζεται ο ναός ως «ανακτηθείς» εννοείται από τους Οθωμανούς. Υπάρχει δε στην αρχή του εγγράφου η εξής σημαντική μαρτυρία: «Κείται μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου, Κωνσταντινοπούλου και Αρμενοπούλου υπ’ αριθ. 20. Εμβαδόν μετά της περιοχής πηχ. περίπου 9.840 συμπεριλαμβανομένου και του τέως τουρκικού Νεκροταφείου επί καθαρού οικοπέδου του Ιερού Ναού ευρισκομένου και εντός του περιτειχίσματος αυτού. Αρχαίος Ρωμαϊκός Ναός μεταβληθείς εις Μωαμεθανικόν τέμενος υπό των Τούρκων και ανακτηθείς το 1912 υπό του Ελληνικού Στρατού. Εις τον Ναόν Αγίου Γεωργίου ως και εις τον του Αγίου Παντελεήμονος ευρίσκοντο αι βαθμίδες (άμβωνες) εφ’ ών εκήρυξε τον θείον λόγον ο Απόστολος Παύλος. Τας βαθμίδας ταύτας μεγίστης αρχαιολογικής αξίας απέστειλεν εντεύθεν φαινομενικώς μεν εις Κωνσταντινούπολιν πραγματικώς δε εις Γερμανίαν ο υιός του τότε Βαλή Θεσσαλονίκης Ντελή Ριζά Πασσιά». Στη συνέχεια, μετά από άλλη σημαντική ιστορική πληροφορία για το ότι στη θέση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου υπήρχε ο αρχαίος ναός των Καβείρων, σε σημείωση γράφεται: «Εις την ενορίαν Αγίου Γεωργίου υπάγεται ήδη ο Ναός του Αγίου Υπατίου (= Παναγία Δεξιά) και ο Ναός της Υπαπαντής. Επίσης και ο ανακαινισθείς Ναός του Αγίου Παντελεήμονος». Κατόπιν παρατίθενται τα περιουσιακά στοιχεία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου. Σε τελική δε σημείωση μαρτυρείται επίσης ότι στον Άγιο Γεώργιο ανήκει αλευρόμυλος που λειτουργεί στο χωριό Γκαλαρνό (= Γαλαρινός), κοντά στα Βασιλικά.
 4. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στον Ιερό Ναό του Αγίου Υπατίου που μετονομάστηκε ήδη σε Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς. Μαρτυρείται ότι «μετά το 1912 υπήχθη εις ενορίαν Αγίου Γεωργίου».
 5. Έχουμε αναφορά στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος για τον οποίο επίσης μαρτυρείται ότι «υπάγεται εις ενορίαν Αγίου Γεωργίου».
 6. Στο έγγραφο έχουμε καταγραφή των πρακτικών της Συνελεύσεως του Ιερού Κλήρου της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Θεσσαλονίκης την οποία συγκάλεσε ο Μητροπολίτης Γεννάδιος στις 15-2-1918, για να αποφασιστεί η ίδρυση του Ιερατικού Συνδέσμου, που τελούσε υπό την προεδρία του Μητροπολίτη, όπως και έγινε. Στο τέλος τα πρακτικά υπογράφουν οι εφημέριοι των ιερών ναών της Θεσσαλονίκης. Από τις υπογραφές φαίνεται ότι τότε ο Άγιος Γεώργιος είχε ως ιερατικώς προϊστάμενο αρχιμανδρίτη, τέσσερις εφημερίους και ένα διάκονο, τους περισσοτέρους μετά τον Άγιο Δημήτριο.
 7. Και αυτό το έγγραφο έχει σχέση με τον Ιερατικό Σύνδεσμο, του οποίου εγκρίνεται εδώ το Καταστατικό και εκλέγεται η πρώτη διοίκηση. Στις υπογραφές του πρακτικού μνημονεύονται οι κληρικοί του Αγίου Γεωργίου που έλαβαν μέρος στη συνέλευση. Χρόνος: 11-5-1918.
 8. Και εδώ έχουμε πρακτικό συνεδρίας του Ιερατικού Συνδέσμου με μνεία της οικονομικής συνδρομής των ναών, ανάμεσα στους οποίους με μεγάλη προσφορά ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου. Χρόνος 4-6-1918.
 9. Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερατικού Συνδέσμου υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γενναδίου στις 14-5-1920. Προκύπτει ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου κατέβαλε οικονομική ενίσχυση, «ετήσιον προαιρετικόν επίδομα», υπέρ των εκδιδομένων από τον Ιερατικό Σύνδεσμο Ευαγγελικών Κυριακών Διδαγμάτων.
  Ακολουθεί αμέσως πρακτικό από συνεδρία της Δημογεροντίας στις 14-11-1920, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γενναδίου, με θέμα την αύξηση του παρεχομένου από τους ναούς στους εφημερίους μηνιαίου επιδόματος. Στο τέλος μνημονεύεται κατά ναό η αποφασισθείσα αύξηση. Ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται να έχει τους περισσότερους ιερείς.
 10. Πρακτικό συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερατικού Συνδέσμου στις 3-3-1921, όπου μνημονεύεται η είσπραξη των ετήσιων επιδομάτων των ναών προς τον Σύνδεσμο, μεταξύ αυτών και του Αγίου Γεωργίου.
 11. Στο έγγραφο αυτό έχουμε κατάλογο του αριθμού των οικογενειών που απαρτίζουν την ενορία του Αγίου Γεωργίου, βάσει των οδών όπου κατοικούσαν.
 12. Παρόμοιος προς τον προηγούμενο, κατάλογος της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου. Στο τέλος υπάρχει πληροφορία ότι στο Ανατολικό Ιπποδρόμιο «αρχόμενον από Εγνατίας κατέγραψαν 12 οικογενείας οι ιερείς Αγίου Γεωργίου».
 13. Απόσπασμα από το «Μητρώον Ιερέων» της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης του έτους 1921. Στον Άγιο Γεώργιο ανήκουν τέσσερις ιερείς και ένας διάκονος (αριθ. 12-15).
 14. Παρόμοιο προς το προηγούμενο απόσπασμα για το έτος 1922. Αριθμητικά ο κλήρος του Αγίου Γεωργίου παραμένει ο ίδιος, αλλά και ως προς τα πρόσωπα. Αλλάζει μόνον ο διάκονος.
 15. Έγγραφο της Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου με ημερομηνία 4-12-1925 προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με το οποίο εξουσιοδοτεί τον ταμία Κ. Δαλαβέρα να παραλάβει 50 ομολογίες του λαχειοφόρου δανείου.
 16. Επιστολή του Μητροπολίτη Γενναδίου με ημερομηνία 30-11-1926 προς τον ομογενή Δ. Βαρβέρη στη Ν. Υόρκη, τον οποίο επαινεί για το ζήλο του «υπέρ των ευαγών του Θεού σκηνωμάτων» και συνιστά να αποστείλει ποσόν 1.500 δρχ. υπέρ του Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μετά την πυρκαγιά του 1917 βρισκόταν στο στάδιο της ανοικοδομήσεως και ανιστορήσεως. Πληροφορεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου «απεφασίσθη εν γε τω παρόντι να μείνη ως έχει», στη θέση δε αυτού επισκευάζεται ο Ιερός Ναός Αχειροποιήτου ή Αγίας Παρασκευής.
 17. Πίνακας της κτηματικής περιουσίας των ανακτηθέντων Βυζαντινών Ναών της Θεσσαλονίκης του έτους 1926. Μετά τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Σοφία μνημονεύεται η κτηματική περιουσία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου.
 18. Και στο έγγραφο αυτό με ημερομηνία 30-3-1927, έχουμε μνεία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου: «Ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Γεωργίου, λειτουργήσας μέχρι Ευρ. πολέμου, νυν μένει άχρηστος κατόπιν των εν αυτώ ανασκαφών του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Γαλλικού Στρατού» (βλ. π. Ιωάννη Τασσιά, τώρα Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), Κατάθεση – Μαρτυρία, εκδ. Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου – Ροτόντα, Θεσσαλονίκη 1998, σελ. 139-184, όπου βρίσκονται δημοσιευμένα τα ανωτέρω αναφερόμενα έγγραφα).

`Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την πρόκληση ζημιών από τους σεισμούς του 1978 δεν διακόπτεται η λειτουργική ζωή του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν τις κατά περιόδους αρχαιολογικές εργασίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1978 σημειώνονται τα εξής γεγονότα:

 1. Το 1955 αφαιρούνται αυθαίρετα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία τόσο ο μεταλλικός σταυρός που βρισκόταν στον τρούλλο, όσο και ο μαρμάρινος σταυρός που βρισκόταν στην είσοδο, οι οποίοι κοσμούσαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου (δηλ. τον ιστορικό και αρχαιότερο Αυτοκρατορικό και Μεγάλο Καθολικό (ή Καθεδρικό) Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης προηγουμένως προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων) από το 1912, με την εν αμαρτίαις πρόφαση να αναδειχθεί ως ρωμαϊκό μνημείο, όπως προκύπτει από τις δύο (2) σχετικές φωτογραφίες από το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες δείχνουν αυτούς τους δό Σταυρούς και οι οποίες δημοσιεύονται στο βιβλίο του π. Ιωάννη Τασσιά, τώρα Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), Κατάθεση –Μαρτυρία, ο.π., σελ. 194 και 195. Επίσης, τότε απαγορεύεται αυθαίρετα από την ίδια Υπηρεσία η τέλεση της Θείας Λειτουργίας εκεί (βλ. Κόας Τζήμου, Η Ροτόντα «απελευθερώνεται» μετά από 40 χρόνια, http://parallaximag.gr/thessaloniki/rotonta-apeleftheronete-meta-apo-40-chronia). Από το ίδιο έτος παραδίδεται από την αυτή Υπηρεσία σε κοσμικές πολιτιστικές χρήσεις, οι οποίες προσέβαλαν αναμφισβήτητα τον ιερό χαρακτήρα του χώρου του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, όπως είναι η θεατρική παράσταση «Θεοφανώ» με υβριστικό περιεχόμενο, η οποία έλαβε χώρα το 1958, βεβηλώνοντας την ιερότητα του χώρου (π. Ιωάννη Τασσιά, τώρα Μητροπολίτη Λαγκαδά, ο.π., σελ. 95).
 2. Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) κηρύχθηκε, για δεύτερη φορά, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, δυνάμει της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προεδρίας με αριθ. 15813/19.12.1961 (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, τευχ. 36 Β΄/3-2-1962).
 3. Ως αντίδραση στις κοσμικές πολιτιστικές χρήσεις του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (δηλ. του ιστορικού και αρχαιότερου Αυτοκρατορικού και Μεγάλου Καθολικού (ή Καθεδρικού) Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης προηγουμένως προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων), οι οποίες ήταν ασυμβίβαστες με την ιερότητα του χώρου του, και επειδή η Αγία Τράπεζα που είχε εγκαινιαστεί από τον προκάτοχό του Μητροπολίτη Γεννάδιο το 1912, ξηλώθηκε αυθαίρετα το 1953 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρουσία του Δανού αρχαιολόγου Dyggve, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Α΄ (Παπαγεωργίου), ύστερα από έντονες ενέργειες στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες, την Κυριακή των Βαϊων του 1964, καθιέρωσε, για δεύτερη φορά, τον ίδιο Ιερό Ναό με νέα Εγκαίνια, στο όνομα του Ζωοποιού Σταυρού, τοποθετώντας την Αγία Τράπεζα, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα σε φωτογραφίες επιστημονικών βιβλίων που κυκλοφορούν και σήμερα στη Θεσσαλονίκη (βλ. π. Ιωάννη Τασσιά, σήμερα Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), Κατάθεση – Μαρτυρία, ο.π., σελ. 95. Μια σχετική φωτογραφία βλ. στις σελ. 196-197, όπου υπάρχει η εξής σημείωση: «1. Η Αγία Τράπεζα που καθηγιάσθη το 1964. 2. Τα Θωράκια του τέμπλου. Ποιοί και για ποιούς λόγους τα αφήρπασαν;»). Στα Χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, σημειώνεται ότι η Θεία Λειτουργία που ακολούθησε τον καθαγιασμό του εν λόγω Ιερού Ναού, τελέστηκε από τον ίδιο Μητροπολίτη μέσα σε εκκλησίασμα βαθύτατα συγκινημένου για την επαναφορά του περικαλλούς και ιστορικού αυτού Μνημείου στην παλαιά ιερότητά του. Στο Ναό, που παραμένει Μουσειακός, αλλά απαλλαγμένος από κάθε βεβήλωση στο μέλλον με χρήση του για σκοπούς ξένους προς την ιερότητά του, θα τελούνται κατά καιρούς ιεροτελεστίες και πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες, προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να συνεχίζεται στο διηνεκές η παλαιά μακρά και ένδοξη ιστορία του Μνημείου ως Ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού, ιδιαιτέρως και στενώς συνδεδεμένου με την ένδοξη ιστορία του Έθνους, της πόλεως Θεσσαλονίκης και της Αποστολικής Εκκλησίας της (Γρηγόριος Παλαμάς,1964, σελ. 148).
 4. Από το 1964 και έκτοτε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) χρησίμευσε και ως Πανεπιστημιακός Ναός, όπως βεβαιώνει ο Μητροπολίτης Σερεντίου και Τυρολόης Παντελεήμων, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής και πρώην Πρύτανης του Α.Π.Θ. Ειδικότερα ο ίδιος Μητροπολίτης αναφέρει ότι, όπως προσωπικά γνωρίζει, ο από Εδέσσηςκαι Πέλλης αείμνηστος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Α΄ (Παπαγεωργίου), υπό τον οποίο υπηρέτησε επί μακρόν ως Πρωτοσύγκελλος και μάλιστα κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1960, έπηξε μαρμάρινο θυσιαστήριο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, λειτούργησε επί αριθμό ετών πάνω σε αυτό το θυσιαστήριο για τους πρωτοετείς φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατά την έναρξη των πανεπιστημιακών τους σπουδών (Επιστολή του ιδίου με ημερομηνία 25-1-1995, σε π. Ιωάννη Τασσιά, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), Κατάθεση – Μαρτυρία, ο.π., σελ. 68).

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τον σεισμό του 1978 σημειώνονται τα εξής γεγονότα:

 1. Μετά τον σεισμό του 1978 η Θ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων ανέλαβε την εκτέλεση των κατάλληλων εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα).
 2. ως, το 1986, ενώ τα έργα στερέωσης δεν είχαν περατωθεί και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των εισερχομένων, εν αγνοία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επαναβεβηλώνεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) με έκφυλα πορνικά θεάματα στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Biennale. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄ (Χρυσοφάκη), με αποτέλεσμα την ακαριαία διακοπή των εκδηλώσεων αυτών μέσα σε αυτόν τον Ιερό Ναό.

  Με αφορμή το γεγονός του 1986 η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄ ότι με το τέλος των εργασιών στερέωσης ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) θα αποδιδόταν και πάλι για λατρευτική και μόνο χρήση. Παράλληλα και πάλι η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα χριστιανικά μνημεία είναι πρώτα τόποι λατρείας και έπειτα αρχαιολογικοί χώροι.

  Στα τέλη του 1994 η Θ΄ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε τον τερματισμό των έργων στατικής στερέωσης. Και, ενώ φυσιολογικά ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) θα έπρεπε να αποδοθεί στη Θεία Λατρεία, τα λουκέτα και οι αλυσίδες του δήθεν «Πολιτισμού» κρατούν κλειστό τον μεγαλύτερο και αρχαιότερο Ναό της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδος και των Βαλκανίων, θέλοντας έτσι να αγνοήσουν τα περισσότερα από τα 1250 χρόνια λειτουργικής του ζωής ως Χριστιανικού ναού.
 3. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι στα 17 χρόνια αναστηλωτικών εργασιών, έλαβαν χώρα μια σειρά από παράνομες ενέργειες, οι οποίες αποβλέπουν στον αποχαρακτηρισμό του Μνημείου από Ιερό Ναό και κατ’ επέκταση στην αμφισβήτηση της ιερότητάς του ως τόπου λατρείας και, ως εκ τούτου, παραβιάζουν ευθέως τη θρησκευτική ελευθερία της επικρατούσας Ορθόδοξης Εκκλησίας και των μελών της Ορθοδόξων Χριστιανών (άρθρα 13 και 3 Συντάγματος), όπως αναπτύσσουμε λεπτομερώς κατωτέρω : εξαφανίστηκαν (καταστράφηκαν;) α) η Αγία Τράπεζα (του 1964), β) τα λείψανα των Αγίων του Εγκαινίου, γ) η Ελληνική επιγραφή «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ», δ) ο μεταλλικός Σταυρός του τρούλλου και ε) ο μαρμάρινος Σταυρός της εξώθυρας!!!

  Δεν δόθηκε ποτέ απάντηση από τους υπευθύνους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στα εξής ερωτήματα:
  1. Γιατί εξαφανίστηκε (καταστράφηκε;) η Αγία Τράπεζα που τοποθετήθηκε το 1964 από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Α΄ (Παπαγεωργίου);
  2. Πού βρίσκονται τα λείψανα των Αγίων του Εγκαινίου, που τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το 1964 από τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα Α΄;
  3. Γιατί εξαφανίστηκε η Ελληνική επιγραφή «Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου», ενώ διατηρείται η Οθωμανική επιγραφή που αναφέρει ότι ο Ναός μετατράπηκε βίαια σε τζαμί, με επιμελημένη ταυτόχρονα αναστήλωση του μιναρέ, αγνοώντας επιδεικτικά τα 1250 χρόνια Χριστιανικής λατρευτικής ζωής και δίνοντας έμφαση στα 322 χρόνια της Οθωμανικής καταπίεσης και βανδαλισμού κατά του Μνημείου;
  4. Πού βρίσκεται ο μεταλλικός Σταυρός της κορυφής του τρούλλου και ο μαρμάρινος Σταυρός της κορυφής της εξώθυρας;
  5. ε) Γιατί παραμένει ατημέλητη η βάση του άμβωνα του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου;


  Την εποχή της κρίσης στις σχέσεις Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης επί Μητροπολίτη Παντελεήμονα Β΄ και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προέκυψε το ερώτημα μήπως λοιπόν δικαιώνεται η άποψη του Φώτη Κόντογλου, όπως διατυπώθηκε το 1963 στο βιβλίο του «Πονεμένη Ρωμιοσύνη», όταν σημείωνε ότι «θέλουνε να τη δώσουν (την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα) οι δικοί μας στους Τούρκους για να την κάνουνε τζαμί»; Δεν είναι ακριβώς τούτο, όπως προκύπτει σαφώς από τα σύγχρονα γεγονότα, από τα οποία διαφαίνεται ευλόγως και αναμφισβητήτως ότι μερικές «κινήσεις» της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας «πολιτιστικά» προσωπεία, κινούμενες αντίθετα προς τις Ορθόδοξες θρησκευτικές πεποιθήσεις της συντριπτικής πλειονότητας στην κοινωνία, με την εμφανή στήριξη του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά - ο οποίος διακρίνεται για τις προσωπικές του πεποιθήσεις της αναχρονιστικής αρνητικής κοσμικότητας του Κράτους, την οποία είχε στον 19ο αιώνα υιοθετήσει και το Γαλλικό Κράτος υπό τελείως διαφορετικό σύστημα σχέσεων Κράτους – θρησκευμάτων απ’ ό,τι το Ελληνικό αλλά την αναθεώρησε πλήρως στον 20ο αιώνα προς την κατεύθυνση της θετικής κοσμικότητας του Κράτους - επιδίωξαν, σε πρώτο στάδιο (μέχρι το 1999), να προσδώσουν αποκλειστικό χαρακτήρα διαπολιτισμικού μνημείου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα, προορίζοντάς τον για κοσμικές χρήσεις που βεβηλώνουν την ιερότητα του χώρου, κατά παράβαση της θρησκευτικής ελευθερίας της επικρατούσας Ορθόδοξης Εκκλησίας και των μελών της Ορθόδοξων Χριστιανών, για την παράβαση της οποίας αδιαφορούν πλήρως μέχρι σημείου διωγμού της, και, σε δεύτερο στάδιο (2016), να τον καταστήσουν διαθρησκειακό ναό στα πλαίσια της εξελισσόμενης θρησκευτικής παγκοσμιοποίησης του διαθρησκειακού συγκρητισμού, όπως αναπτύσσουμε λεπτομερέστερα κατωτέρω.
 4. Κατόπιν των ανωτέρω παράνομων συμπεριφορών των υπευθύνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β΄, το 1995, παρουσία κλήρου, λαού και εκπροσώπων των αρχών της Πόλεως, τοποθέτησε, για τρίτη στη σειρά φορά από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Οθωμανική κυριαρχία (1912), νέα Αγία Τράπεζα στον ιστορικό και αρχαιότερο Αυτοκρατορικό και Μεγάλο Καθολικό (ή Καθεδρικό) Ιερό Ναό της Θεσσαλονίκης προηγουμένως προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων και εν συνεχεία προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, τέλεσε την ακολουθία «επί διασαλεύσει Αγίας Τραπέζης» και καθαγίασε το Θυσιαστήριο (βλ. π. Ιωάννη Τασσιά, σήμερα Μητροπολίτη Λαγκαδά, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), Κατάθεση – Μαρτυρία, ο.π., σελ. 95-96).
 5. Όπως ο π. Ιωάννης Τασσιάς, σήμερα Μητροπολίτης Λαγκαδά, ανέφερε σε εισήγησή του με θέμα «Οι πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονος Β΄ για τη διατήρηση του λατρευτικού χαρακτήρος του Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου (Ροτόντα), στην Επιστημονική Ημερίδα το 1997 με θέμα «Άγιος Γεώργιος – Ροτόντα – Λατρευτικός ή Μνημειακός Χώρος», η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το 1995, άσκησε αίτηση ακυρώσεως στο Δικαστήριό Σας κατά της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Σηφουνάκη, η οποία όρισε τρεις (3) ημέρες ετησίως λειτουργικής χρήσης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Αναστολών του Δικαστηρίου Σας εξέδωσε απόφαση με την οποία ανέστειλε την απόφαση Σηφουνάκη, με αποτέλεσμα η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να απαιτήσει την απρόσκοπτη λειτουργική χρήση του εν λόγω Ιερού Ναού. Η Θ΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν την επέτρεψε και το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε νέα απόφαση με την οποία επέτρεψε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή των Βαϊων, το Πάσχα και του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια έγινε άρση της εν λόγω αποφάσεως αναστολής (σελ. 204-207).
 6. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ψήφισε τον Κανονισμό 71/1995 (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τευχ. Α΄, φυλλ. 96/30-5-1995), με τον οποίο ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα μετατράπηκε σε προσκυνηματικό ναό.
 7. Η ισχύς του ίδιου Κανονισμού 71/1995 της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας ανεστάλη με την υπ’ αριθ. 776/1995 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δικαστηρίου Σας.
 8. Ο αυτός Κανονισμός ακυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 2068//1999 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Σας. Διότι τόσο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που τον αποφάσισε, όσο και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που ενέκρινε την απόφαση της πρώτης, θα έπρεπε, αφού λάβουν υπ’ όψιν τους και τις δύο ιδιότητες του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), δηλ. ότι είναι και χριστιανικός ναός και μνημείο, να εξετάσουν αν συνέτρεχε στη συγκεκριμένη περίπτωση η οριζόμενη στην εξουσιοδοτική διάταξη (αρθ. 59 παρ. 1 Νόμου 590/1977) προϋπόθεση για την έκδοση της προσβαλλόμενης πράξης, δηλ. αν πρόκειται για προσκύνημα που έχει περιέλθει στη δημόσια λατρεία από πολλά έτη, και, ως τούτου, αν έχει καταστεί πράγμα εκτός συναλλαγής προορισμένο για την εξυπηρέτηση θρησκευτικού σκοπού, ενώ δεν προκύπτει ότι έγινε τέτοια εξέταση.
 9. Η Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Βενιζέλου με αριθ. ΑΡΧ/Β1/Φ. 34/ΜΝΗΜ./7161/255/9.2.1999 «Χρήσεις Ροτόντας Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης» προέβλεπε ότι: 1) ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) είναι μνημείο, στο οποίο τελείται μια φορά το μήνα θεία λειτουργία, και 2) ο χώρος της δίνεται, κατόπιν συμφωνίας, για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ι.Β. – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΟΥ 1999 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΡΟΤΟΝΤΑ) ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΑΛΤΑ ΤΟΥ 2016 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΣΜΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ «ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΡΟΤΟΝΤΑ) ΤΗΣ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΑ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟ ΝΑΟ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ

 

Ι.Β.1. - Το ζήτημα της τοποθέτησης Σταυρού στον τρούλλο του Μουσειακού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου - Ροτόντα

 

 1. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ομόφωνα αποφάσισε να συστήσει στον Υπουργό Πολιτισμού την επανατοποθέτηση στον τρούλλο του Μουσειακού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου – Ροτόντα του Τιμίου Σταυρού που υπήρχε μέχρι το 1955, σύμφωνα με την απόφασή του με αριθ. ΥΠΠΟΑ/Γ∆ΑΠΚ/∆ΒΜΑ/ΤΒΜΑΧΜΑΕ/369131/217733/10534/3011/23.12.2015 (http://www.ekklisiaonline.gr/nea/item/10239-poia-i-alitheia-gia-ti-rotonta#sthash.TZIAVRHI.dpuf)
 2. Σε σχέση με την ομόφωνη σύσταση του ΚΑΣ για την τοποθέτηση Σταυρού στον τρούλλο του Μουσειακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), περίπου 650 υπογράφοντες, με μια δημόσια επιστολή – έκκληση, που δημοσιεύθηκε πριν την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, καλούσαν τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά να επανεξετάσει την απόφασή του για μια τέτοια παρέμβαση στον εν λόγω Μουσειακό Ιερό Ναό.

  Όπως σημειώνουν σε αυτήν τη δημόσια επιστολή – έκκλησή τους προς τον κ. Μπαλτά: «Στη Ροτόντα προέχει η διατήρηση της ταυτότητάς της ως πολιτιστικού αγαθού και η διασφάλιση της μουσειακής της χρήσης που κατοχυρώθηκε όλο αυτό το διάστημα με σειρά πολιτικών επιλογών που έλαβαν τη μορφή διοικητικών πράξεων και επικυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 2068/1999 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η ανωτέρω απόφασή σας εγκρίνει σειρά παρεμβάσεων επί της Ροτόντας, οι οποίες εκτελούνται από τις 23/12/15 στο εσωτερικό και το εξωτερικό του μνημείου, αλλοιώνοντας τα κατοχυρωμένα χαρακτηριστικά της χρήσης του.

  Η τροποποίηση της εξωτερικής και της εσωτερικής όψης του μνημείου με προσθήκη συμβόλων και νεότευκτων αντικειμένων που προορίζονται για λατρευτική χρήση, συνιστά αλλοίωση της αυθεντικής υλικής υπόστασης και συνεπακόλουθα της ιστορικής μνήμης που το μνημείο – όπως σώζεται – διατηρεί. Η απόφασή σας εξαρτά το ενδεχόμενο τοποθέτησης σταυρού όχι από αρχαιολογικά κριτήρια όπως απαιτεί η νομοθεσία αλλά από κριτήρια αντικεραυνικής προστασίας του μνημείου» τονίζει η επιστολή αυτή.

  Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, η ασάφεια της διατύπωσής που επιδέχεται αντιφατικές ερμηνείες, προκαλεί έντονες ανησυχίες, ενώ ενδέχεται να διεγείρει μνήμες δυσάρεστες και ιδεολογικές αντιδικίες που η κοινωνία της Θεσσαλονίκης θέλει να αφήσει πίσω της.

  Όπως τονίζουν, αντιπαράθεση του σταυρού με το μιναρέ δεν έχει θέση στην κοινωνία μας και στην εποχή μας. «Το μνημείο της Ροτόντας χρειάζεται να βρει την πλήρη μουσειακή του αξιοποίηση καθώς και πολιτιστική χρήση, εναρμονισμένη με τον ιστορικό προορισμό και την αρχιτεκτονική του, υπό την ευθύνη, πάντοτε, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτώντης» σημειώνεται σε αυτήν την επιστολή.

  Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος υπογράφει επίσης την επιστολή, από την πλευρά του δήλωσε το stokokkino.gr ότι «Η Ροτόντα δεν είναι λατρευτικός χώρος αλλά ένα διαχρονικό μνημείο που αποτυπώνει την ιστορία της πόλης και αυτό πρέπει να παραμείνει μακριά από θρησκευτικούς δογματισμούς. Συμβολίζει την συμβίωση δύο διαφορετικών κοινοτήτων στην πόλη, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και τον πολιτισμικό της χαρακτήρα. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σήμερα σε λατρευτικό χώρο ενός και μόνο δόγματος» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Η Ελεάννα Ιωαννίδου, δημοτική σύμβουλος «Γειτονιές σε δράση» και δικηγόρος, σχολιάζοντας την επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού τόνισε ότι «Υπάρχει μια διαχρονική προσπάθεια ορισμένων κύκλων να κατοχυρώσουν την αποκλειστική λατρευτική χρήση του μνημείου της Ροτόντας και την αλλοίωση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης του με εγκατάσταση μόνιμων σύγχρονων εκκλησιαστικών και θρησκευτικών στοιχείων (Αγ. Τράπεζα, Σταυρός). Κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή της υλικής του υπόστασης και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της χρήσης του. Ο Μπαλτάς εξαρτά την τοποθέτηση του σταυρού μόνο από την ύπαρξη ή μη αντικεραυνικής μελέτης, που σημαίνει ότι έχει εγκρίνει την ιδεολογική χρήση της αρχαιολογίας, γιατί ένα νέο στοιχείο και μάλιστα θρησκευτικό σε ένα μνημείο που δεν υπήρχε όταν χτίσθηκε, είναι ουσιαστικά ιδεολογικοποίηση της αρχαιολογίας. Έχει προεγκρίνει την επιστημονική ορθότητα να τοποθετηθεί ο σταυρός και τώρα μένει μια τεχνική μελέτη που φτιάχνεται πολύ γρήγορα» σημειώνει η Ε. Ιωαννίδου.

  Όπως δήλωσε στο stokokkino.gr ο υπογράφων Νίκος Φωτίου, δημοτικός σύμβουλος και απερχόμενος συντονιστής της παράταξης «Πρωτοβουλία», που διοικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεωρώ ότι η Ροτόντα πρέπει να παραμείνει μνημείο. Η Ροτόντα σήμερα είναι ολίγον μνημείο με την ύπαρξη της πακτωμένης Αγίας Τράπεζας και πλέον και με την ύπαρξη του σταυρού αυξάνονται τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά και ανοίγει ορέξεις. Η ύπαρξη του μιναρέ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της εφορίας αρχαιοτήτων προσδίδει, λέει, μουσουλμανικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι σοβαρή αυτή η επιχειρηματολογία. Ως απάντηση στη λογική αυτή θα έπρεπε πέρα από τις 12 ορθόδοξες χριστιανικές λειτουργίες τον χρόνο να δώσουμε την δυνατότητα και στην μουσουλμανική κοινότητα να πραγματοποιεί 12 λειτουργίες τον χρόνο» σημείωσε ο κ. Φωτίου.

  Τέλος, η Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία υπογράφει επίσης το κείμενο, δήλωσε στο stokokkino.gr ότι «Ένα μνημείο της εμβέλειας της Ροτόντας που βρίσκεται σε ένα αστικό κέντρο, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, πρέπει να διασώσει την διαπολιτισμικότητά του. Τα σύμβολα που ενισχύουν ή νομίζουμε ότι ενισχύουν τμήματα πολιτισμών, δεν χρειάζονται. Δεν χρειάζεται να επιχειρήσουμε να επαναφέρουμε στοιχεία που θα μπορούσαν να τραυματίσουν και να υπενθυμίσουν αρνητικές περιόδους για την Θεσσαλονίκη. Τέτοιου τύπου οικουμενικά μνημεία στόχος είναι να διαμορφώσουν στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας που στον πυρήνα τους θα έχουν την πολυπολιτισμικότητα. Η μουσειακή αξία του μνημείου σε συνδυασμό με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στον χώρο του, μπορούν να δημιουργήσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά όπου θα προσελκύσουν χιλιάδες επισκέπτες από την Θεσσαλονίκη και όλο τον κόσμο» σημειώνει η κ. Στρατούλη (https://left.gr/news/rotonta-thessalonikis-mnimeio-i-ekklisia).
 3. Σε σχέση με την ομόφωνη σύσταση του ΚΑΣ για την τοποθέτηση Σταυρού στον τρούλλο του Μουσειακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα),, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, όταν επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι «Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας» ξεκαθάρισε ο Υπουργός (http://www.avgi.gr/article/6193982/ar-mpaltas-i-rotonta-einai-mnimeio-polupolitismiko-).
 4. Σε σχέση με την ομόφωνη σύσταση του ΚΑΣ για την τοποθέτηση Σταυρού στον τρούλλο του Μουσειακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, από τον Άγιο Δημήτριο στις 17-1-2016, δήλωσε ότι «Εμένα ο δήμαρχος, που δεν έχει απόλυτη αρμοδιότητα αλλά είναι τοπικός άρχοντας, μου είπε να μπει ο σταυρός. Έχει γίνει συμφωνία και αυτό θα ισχύσει. Γιατί να μαλώνουμε; Ο σταυρός θα μπει και αν θέλουν να ρωτήσουμε τον κόσμο, να κάνουμε δημοψήφισμα» δήλωσε ο Μητροπολίτης (http://www.koutipandoras.gr/article/o-anthimos-den-antehei-na-vlepei-ti-rotonta-horis-stayro).
 5. Σε σχέση με την ομόφωνη σύσταση του ΚΑΣ για την τοποθέτηση Σταυρού στον τρούλλο του Μουσειακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, στις 18-1-2016, δήλωσε «Θα ζητήσω να σκεπαστούν η τράπεζα (εννοεί την Αγία Τράπεζα) και ο σταυρός (εννοεί τον Τίμιο Σταυρό) έτσι ώστε να μην ενοχλούνται οι τουρίστες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουτάρης.

  Η πλειονότητα της δημοτικής ομάδας Μπουτάρη συμφωνεί να μην τοποθετηθεί σταυρός στον θόλο του μνημείου (http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/kontra-boutari-anthimou-gia-to-stavro-sti-rotonta).

 

Ι.Β.2. – Το εξαιρετικά γόνιμο κλίμα της συνάντησης διαβούλευσης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά με την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Ροτόντα και το πλήρες σνομπάρισμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου από τον ίδιο Υπουργό

 

 1. Το δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Ροτόντα αναφέρει τα εξής

  «Σε εξαιρετικά γόνιμο κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016 η συνάντηση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Ροτόντα» με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ομότιμο Καθηγητή κ. Αριστείδη Μπαλτά, καθώς και με τον σύμβουλό του κ. Παναγιώτη Δούρο.

  Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Ροτόντα» παρέδωσε στον Υπουργό τον φάκελο με τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν, μόλις σε πέντε ημέρες. Έλληνες και ξένοι, άνθρωποι των γραμμάτων, του πνεύματος, των τεχνών και των επιστημών, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι του κράτους, αιρετοί και εκατοντάδες πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και την ελληνική διασπορά, 653 τον αριθμό, υπέγραψαν την επιστολή που διακίνησε η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Ροτόντα» με το όνομα και την ιδιότητά τους, αποδεικνύοντας ότι το αίτημά της είναι πολυφωνικό.

  Για συμβολικούς λόγους δόθηκε στον Υπουργό ένα αντίτυπο της έκδοσης «Ροτόντα, μνημείο πολιτισμού: ιστορική και αρχαιολογική προσέγγιση, νομικό καθεστώς», Θεσσαλονίκη: Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης, 1996. Έγινε ανταλλαγή απόψεων αναδεικνύοντας τα εξής σημεία:
  • - Ο χαρακτήρας του μνημείου είναι διαπολιτισμικός.
  • - Τη χρήση του μνημείου διαχειρίζεται η Εφορία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης.
  • - Το μνημείο είναι ανοικτό σε ποικίλες εκδηλώσεις: θέατρο, μουσικές συναυλίες, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, λογοτεχνικά αναλόγια, ομιλίες κλπ.
  • - Ως προς τη λατρευτική χρήση του μνημείου αυτή παραμένει ως έχει με το ισχύον από το 1999 καθεστώς.
  Θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση ανοίγει ευοίωνες προοπτικές για την ουσιαστική πολιτιστική χρήση του μνημείου, την διατήρηση της αυθεντικής υλικής υπόστασης και των κατοχυρωμένων χαρακτηριστικών του.

  «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Ροτόντα»

  (Έπονται ονόματα μελών της Πρωτοβουλίας)

  Ακολουθεί η επιστολή της Πρωτοβουλίας προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα ονόματα των πολιτών που την προσυπέγραψαν» (http://www.rejected.gr/subs/events/protovoulia-politon-rotonta/protovoulia-politon-rotonta.html. Επίσης, http://a-pella.blogspot.gr/2016/01/blog-post_358.html).
 2. Στις 17-1-2016 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος δήλωσε από τον Άγιο Δημήτριο: «Ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο Υπουργός Παιδείας (εννοεί τον κ. Αριστείδη Μπαλτά). Και όμως δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο» (http://www.koutipandoras.gr/article/o-anthimos-den-antehei-na-vlepei-ti-rotonta-horis-stayro).

 

Ι.Β.3. – Η σαφής προώθηση από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά του Διαθρησκειακού Συγκρητισμού που εκδηλώνεται και συμβολίζεται με τον διαθρησκειακό χαρακτήρα τον οποίο επιδιώκει να προσδίδει στον Μουσειακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) μέσω της αυθαίρετης αφαίρεσης της αναπόσπαστης ιδιότητάς του ως Ορθόδοξου Χριστιανικού ναού, και της αυθαίρετης αναγνώρισής του ως διαθρησκειακού ναού, παράλληλα με την άλλη ιδιότητάς του ως μουσείου και ιστορικά διατηρητέου μνημείου

Στις 16-1-2016 ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς, με δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στον Μουσειακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), υπενθύμισε ότι το μνημείο από το 1999 μια φορά τον μήνα διατίθεται ως χώρος λατρείας στην Εκκλησία τονίζοντας ότι προφανώς πρέπει να φιλοξενεί και άλλες μη θρησκευτικές δράσεις. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν η Ροτόντα μπορεί κάποιες φορές να διατεθεί και για την προσευχή μουσουλμάνων, απάντησε: «Προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».

Εξάλλου, για τον ίδιο, πρόκειται για το σημαντικότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης, «περίτρανο δείγμα πολυπολιτισμικότητας», ενώ εξήρε το αναστηλωτικό έργο που έγινε. «Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει, κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δεν θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της» είπε χαρακτηριστικά. «Πιστεύουμε ότι η Ροτόντα θα αναδειχθεί μαζί με όλη τη γύρω περιοχή σε ένα νέο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ιστορικό αλλά και καθημερινής ζωής και λειτουργίας. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να συνθέσει τη δική της τεράστια κληρονομιά με τον σύγχρονο πολιτισμό», κατέληξε.

Για το ότι ο Μουσειακός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) είναι το σπουδαιότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης συμφώνησε με τον Υπουργό κ. Μπαλτά και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, που συνόδευε τον Υπουργό κατά την επίσκεψή του στον εν λόγω Μουσειακό Ιερό Ναό. Συγκεκριμένα ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «για μένα η Ροτόντα είναι το μνημείο της Θεσσαλονίκης! Είναι και ο Λευκός Πύργος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σπουδαιότητα όσο η Ροτόντα. Η πρόθεση του Δήμου είναι να αναδείξει τη Ροτόντα ως κορωνίδα του πολιτισμού και της υπερδισχιλιετούς ιστορίας της ζωής της πόλης» (http://www.avgi.gr/article/6193982/ar-mpaltas-i-rotonta-einai-mnimeio-polupolitismiko-).

 

Ι.Β.4. – Η άποψη των Μουσουλμάνων της Θεσσαλονίκης για την πρόταση - υποκίνηση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά να χρησιμοποιούν και εκείνοι τον Μουσειακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (δηλ. του ιστορικού και αρχαιότερου Αυτοκρατορικού και Μεγάλου Καθολικού (ή Καθεδρικού) Ναού της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων, ο οποίος αναφέρεται ως Ιερός Ναός (ή Εκκλησία) Αγίου Γεωργίου)

Ο Οσμάν Ισμαήλογλου, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Θεσσαλονίκης, μας διευκρίνισε με τη σειρά του ότι «Δεν είμαστε αντίθετοι με την τοποθέτηση, γιατί να μην τοποθετεί σταυρός; Η δική μας άποψη είναι πως πρέπει να διατηρηθεί ως μνημείο ώστε να διατηρηθεί η πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης μας και να αξιοποιηθεί με τέτοιον τρόπο που θα προσελκύει τον κόσμο να την επισκέπτεται. Αλλά αυτό είναι θέμα της πολιτείας. Εμείς ως Μουσουλμανική Κοινότητα δεν διεκδικούμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί η Ροτόντα. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας παραχωρηθεί μέσα στη Θεσσαλονίκη ένας δικός μας χώρος προσευχής και ταφής» (http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/rotonta-to-polypolitismiko-mnhmeio-poy-dixazei-th-thessalonikh.3874769.html).

 

Ι.Β.5. – Η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, τοποθετημένη μέσα στο ανωτέρω αναφερόμενο πλαίσιό της

Η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά εντάσσεται οργανικά στο ανωτέρω αναφερόμενο πλαίσιο και εκδόθηκε μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή υπογράφηκε στις 4-2-2016 και δημοσιεύθηκε με την ανάρτησή της στη Διαύγεια στις 5-2-2016.

Η απόφαση του Υπουργού κ. Μπαλτά είναι κανονιστική και εγκρίνει την απόδοση, όπως αναφέρει, επιπλέον χρήσεων κοσμικού χαρακτήρα στο, όπως αναφέρει, μνημείο της Ροτόντας Θεσσαλονίκης (δηλ. του ιστορικού και αρχαιότερου Αυτοκρατορικού και Μεγάλου Καθολικού (ή Καθεδρικού) Ιερού Ναού της Θεσσαλονίκης προηγουμένως προς τιμήν των Αγίων Ασωμάτων και εν συνεχεία προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου). Ειδικότερα, εγκρίνει την πραγματοποίηση, στο όπως αναφέρει, μνημείο των παρακάτω εκδηλώσεων κοσμικού χαρακτήρα:

 1. Μουσικές Εκδηλώσεις:
  1. μεγάλων συνόλων (ορχήστρα), μικρών συνόλων αλλά και σολίστ, κοσμική και θρησκευτική μουσική, κλασσική ή νεότερη καταξιωμένων ξένων και Ελλήνων συνθετών,
  2. κλασικό λυρικό τραγούδι (bel canto), όπως και χορωδιακά σύνολα,
  3. μεγάλα έργα, όπως ορατόρια, ρέκβιεμ κλπ.
  4. θρησκευτική μουσική, όπως βυζαντινή, δυτικοευρωπαϊκή, ανατολικοευρωπαϊκή, spirituals, οθωμανική,
  5. βραδιές μουσικών παραλληλισμών, όπως π.χ. μπαρόκ με οθωμανική μουσική, γρηγοριανό μέλος με βυζαντινό ή ακόμη και αρχαία μουσική.
 2. Εκδηλώσεις λόγου ή απαγγελίας κλασσικών έργων, όπως ενδεικτικά διαλέξεις ή ημερίδες για την ιστορία και αρχιτεκτονική του μνημείου και συναφούς θεματικής.
 3. Εκθέσεις υψηλής αισθητικής, συναφούς θεματολογίας με τον χώρο, αλλά κυρίως πρωτότυπες θεματικές με λιτή μουσειογραφική παρουσίαση.

Στη συνέχεια η απόφαση προβλέπει τους όρους υπό τους οποίους δίνεται η έγκριση για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων, όπως αναφέρει, επιπλέον χρήσεων κοσμικού χαρακτήρα στο, όπως αναφέρει, μνημείο της Ροτόντας Θεσσαλονίκης. Οι όροι αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

 1. Οι εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα, ενώ κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να χρησιμοποιείται και ο αύλειος χώρος του, όπως αναφέρει, μνημείου.
 2. Ο ανώτερος αριθμός των συμμετεχόντων να μην υπερβαίνει τους τριακοσίους.

 

Επιστημονική κριτική, από τεχνικής πλευράς, της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά

Στη συνέχεια παραθέτουμε μια επιστημονική κριτική, από τεχνικής πλευράς, της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά από την κυρία Ευθαλία Γούναρη, Θεολόγο – Πολιτικό Μηχανικό, Τέως Προϊσταμένη της Διευθύνσεως Αποκαταστάσεως Δημοσίων Κτιρίων και Μνημείων της ΥΑΣΒΕ, με τίτλο «Ροτόντα – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου: Άλωση του Ιερού Ναού με συναυλίες και δερβίσηδες». Η συγγραφέας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ἐκδηλώσεις ἀλλοθρήσκων μέσα στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Γεωργίου Ροτόντας, στή Θεσσαλονίκη, τολμᾶ καί ἐγκρίνει ἡ βέβηλη ἀπόφαση τοῦ κ. Μπαλτᾶ, Ὑπουργοῦ Πολιτισμοῦ καί Ἀθλητισμοῦ, πού ἐκδόθηκε στίς 4.2.2016, ἀγνοώντας τούς ἱερούς κανόνες καί τήν πατρογονική θεοσέβεια τῶν Ἑλλήνων.

Περιφρονώντας ἐπιδεικτικά τήν ἱερότητα χώρου καθαγιασμένου μέ ἱερά λείψανα καί αἷμα Μαρτύρων, χώρου ὅπου τελεῖται ἡ λατρεία τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ γιά 1300 χρόνια, ἀποφασίζει ἀσύστολα «χρήσεις κοσμικοῦ χαρακτήρα», ὅπως spiritsuals, βραδιές μουσικῶν παραλληλισμῶν (μπαρόκ, ὀθωμανική μουσική, ἀκόμα και ἀρχαία μουσική)!

 

Ἱστορία τῆς Ροτόντας

- Ἀρχικά χτίστηκε γιά νά χρησιμοποιηθεῖ ὡς μαυσωλεῖο, χωρίς ὅμως τελικά να γίνει αὐτό.

- Εἶναι ὁ πρῶτος χριστιανικός Ναός ἀμέσως μετά τή λήξη τῶν διωγμῶν τῶν Χριστιανῶν.

- Αὐτοκρατορικός Ἱερός Ναός τῶν Ἀσωμάτων γιά περισσότερα ἀπό 1200 χρόνια, ὁ ὁποῖος διετέλεσε καί Μητροπολιτικός Ναός τῆς Θεσσαλονίκης.

- Τό 1590 βεβηλώνεται ἀπό τούς Τούρκους, μέχρι τό 1912.

- Μετά τήν ἀπελευθέρωση τῆς Θεσσαλονίκης ἀπό τόν τουρκικό ζυγό, καθαγιάζεται ἐκ νέου καί ἀποδίδεται στή λατρεία τοῦ Ὑψίστου, ὡς ἱερός Ναός τοῦ μεγαλομάρτυρος Ἁγίου Γεωργίου, μέχρι σήμερα.

 

Ἡ τελικὴ ἀπόφαση

Ἡ ὑπουργική αὐτή ἀπόφαση τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ καί Ἀθλητισμοῦ εἶναι ἀντίθετη στούς θείους καί ἀνθρωπίνους νόμους. Ἀποτελεῖ κατάφωρη προσβολή τοῦ θρησκευτικοῦ συναισθήματος τοῦ λαοῦ μας.

Το Ὑπουργεῖο δέν ἀπευθύνεται κἄν στην Ἐκκλησία, ἔστω θεωρώντας τη γνωμοδοτικό ὄργανο, ἀρνούμενο κατ’ οὐσίαν, νά ἔχει ἄποψη ἡ Ἐκκλησία πάνω σέ θέμα θρησκευτικό καί ἐκκλησιαστικό, πού ἄμεσα την ἀφορᾶ.

Ὁ φανερός στόχος τῆς ἀποφάσεως αὐτῆς εἶναι ἡ ἀποϊεροποίηση τοῦ χώρου τοῦ πανάρχαιου αὐτοῦ Ναοῦ. Ἑνός Ναοῦ πού ἔχει ἀποτυπωμένη ἐπάνω του ὅλη τήν ἱστορία τῆς ἀρχαίας αὐτῆς πολιτείας : τῆς ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, τοῦ Μεγαλομάρτυρος Ἁγίου Δημητρίου καί πάνω ἀπό ἑκατό μαρτύρων καί ἁγίων τῆς ἁγιοτόκου Θεσσαλονίκης.

 

Ἡ εὐθύνη μας

Δέν εἶναι δυνατόν σήμερα, πού πολλοί κόπτονται περί τῆς κατασκευῆς ἰσλαμικοῦ τεμένους γιά τήν ἐκπλήρωση τῶν θρησκευτικῶν ἀναγκῶν τῶν μειονοτήτων πού διαβιοῦν στήν Πατρίδα μας, ἐμεῖς οἱ Ὀρθόδοξοι νά παραδίδουμε «σέ κοινή χρήση» χώρους, πού λειτούργησαν ὡς «τά ἱερά καί ὅσια» τῆς Φυλῆς. Ἀσφαλῶς στή Θεσσαλονίκη βρίσκονται πολλοί χῶροι πού μποροῦν νά φιλοξενήσουν ποικίλων εἰδῶν κοσμικές ἐκδηλώσεις. Δέν χρειάζεται οἱ ἰθύνοντες νά πολεμοῦν τόσο ἀπροκάλυπτα τήν Πίστη μας.

Εὐθύνη, λοιπόν, ὅλων τῶν σύγχρονων Ὀρθοδόξων Ἑλλήνων, ὅσοι αἰσθάνονται εὐγνώμονες ἀπόγονοι τόσων Μαρτύρων και Ἡρώων, εἶναι νά ἀγωνιστοῦν γιά τή διατήρηση τῆς ἱερότητας τοῦ χώρου καί ἄρα τήν ἐπαναχρησιμοποίησή του ὡς ἱεροῦ Ναοῦ, μετά τήν ἀποκατάστασή του» (http://aktines.blogspot.gr/2016/03/blog-post_697.html).

 

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 1. Ο άλλος κυκλοτερής Ναός (Ροτόντα) που σώζεται από τη Ρωμαϊκή Εποχή, δηλ. η Ροτόντα της Ρώμης, κατά τι μεγαλύτερος από εκείνον της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε διαρκή λατρευτική χρήση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
 2. Ενώ δόθηκαν τόσοι αγώνες για την λατρευτική επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, που σήμερα βρίσκεται υπό Τουρκική κυριαρχία, εν τούτοις στη Θεσσαλονίκη κάποιες «κινήσεις πολιτών» με «πολιτιστικά» προσωπεία, με τη συνεργασία κάποιων φορέων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού ή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, παραβιάζουν την ελευθερία της λατρείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις βέβηλες κοσμικές πολιτιστικές χρήσεις της προσβαλλόμενης απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού τις επιβαλλόμενες στον Μουσειακό Ορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα), ή ακόμη, και με την περιορισμένη λατρευτική χρήση των 12 λειτουργιών το χρόνο σύμφωνα με την προγενέστερη υπουργική απόφαση του 1999.

 

 

Ο Άγιος Τριαδικός Θεός χάρισε στον Όσιο Γέροντα Αθανάσιο το ύψιστο χάρισμα της Θεολογίας, του μεγέθους των μεγάλων Θεολόγων Πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, λόγω της ακριβούς ορθόδοξης πίστεώς του, της καθαρότητας και της αγιότητας του βίου του και του τεράστιου κόπου του στη μαθητεία της Αγίας Γραφής και των συγγραμμάτων των Αγίων Πατέρων, όπως τούτο με σαφήνεια προκύπτει από τα μαθήματά του Ορθόδοξης Θεολογίας και τις Ομιλίες του.
Νέες Προσθήκες στο Theognosia.gr
15/05/2020 - Προσθήκη Υλικού (Κεντρική στήλη)
Ο Μητσοτάκης φαίνεται αναρμοδίως να προωθεί τον διαθρησκειακό οικουμενισμό στην Εκκλησία της Ελλάδος - ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ (PDF)

12/05/2020 - Προσθήκη Υλικού (Κεντρική στήλη)
Το κουτί της Πανδώρας - ΤΗΣ ΡΑΝΙΑΣ ΓΑΤΟΥ (PDF)

11/05/2020 - Προσθήκη Υλικού (Κεντρική στήλη)
Πιθανό τσιπάρισμα μέσω ενδεχόμενου υποχρεωτικού εμβολιασμού λόγω κορωναϊού - ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ (PDF)

05/05/2020 - Προσθήκη Υλικού (Κεντρική στήλη)
Το καράβι της Εκκλησίας στα βράχια - ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ (PDF)

01/05/2020 - Προσθήκη Υλικού (Κεντρική στήλη)
Συνέντευξη Μητροπολίτου Κερκύρας Στην Εφ. Δημοκρατία (PDF)